Angolra hangoló

Angol kiejtésről nyelvtanulóknak. Segítség angolul tanulóknak a kiejtésük fejlesztéshez. Ötletek, módszerek, ingyenes és vásárolható anyagok.

Friss topikok

angol kiejtés fejlesztő blog

2008.08.02. 20:03 zopar

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás, ...

Címkék: oktatás tanulás angol nyelv fejlesztés beszéd hangok kiejtés

De mielőtt a használható anyagokról szó lenne nézzünk még néhány elvet, ami nélkül bármiféle segédanyag csak híú ábránd marad, egykori fellángolás porosodó maradványa. Megfelelő módszerek nélkül a kiejtés fejlesztés is könnyen kudarcba fulladhat.

Ismerek olyan nyelvtanuklót, aki hallás után és olvasva is nagyon jól megérti az angolt, de a kiejtése messze elmarad a kívánatostól. Ez annak a következménye, hogy nagyon helyesen sokat hallgatott és olvasott angol szövegeket (Nem feltétlenül kell itt tankönyvre gondolni. Sőt! Film, újságcikk, ... ami csak érdekel valakit.) viszont nem fejlesztette a kiejtését. Ahhoz, hogy jól beszéljünk angolul nagyon fontos sokat hallgatni angol szövegeket, de nem elég. Ami szükséges még, az a kiejtés próbálgatása és gyakorlása.

Rendszeresen dolgznunk kell azért, hogy az anyanyelvűekhez hasonló legyen a kiejtésünk. Magától nem fog kialakulni. Nem elég néhányszor kiejteni egy adott kifejezést, szót, hangot. (Egy átlagos nyelvórán maximum erre van idő.) Aki próbálta már biztosan ismeri a tapasztalatot, hogy néhány ismétlés után a szavakat minden nehézség nélkül elfelejtjük. Kutatók azt mondják, hogy 20-szor, vagy akár 50-szer is szükséges elismételni egy kifejezést ahhoz hogy biztosan és megfelelően tudjuk aztán kiejteni.

És ami még fontos: Egy kifejezésnek az 50-szeri ismétlését nem jó megtenni egy délután 10 percben. Sokkal hatékonyabb a dolog, ha 10 napon keresztül naponta meghallgatjuk néhányszor és pl. 5-ször elismételjük a kifejezést.

Tehát gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás ...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr34597703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása