Angolra hangoló

Angol kiejtésről nyelvtanulóknak. Segítség angolul tanulóknak a kiejtésük fejlesztéshez. Ötletek, módszerek, ingyenes és vásárolható anyagok.

Friss topikok

angol kiejtés fejlesztő blog

2008.09.04. 15:38 zopar

Angol kiejtési útmutató: hangsúly szabályok szavakhoz

Címkék: angol beszéd angol tananyag tanul hallás utáni értés nyelv angol tanulás angol oktatás angol kiejtés fejlesztés beszéd készség angol kiejtési hangsúly

Egy kicsit könnyíti az angol kietés tanulást ha tudunk néhány hasznos szabályt arra vonatkozóan, hogy hol helyezkedik el a szavakban a hangsúlyos szótag. Lássunk most néhány ilyet!

1. Hangsúly az első szótagon

   A legtöbb 2 szótagból álló főnév és melléknév esetén. Pl.: TABle, HAPpy

2. Hangsúly az utolsó szótagon

   A legtöbb 2 szótagból álló ige esetén. Pl.: beGIN, deCIDE

Fontos: Vannak olyan szavak, amelyek főnévként és igeként is használatosak és a jelentés beli különbség a hangsúlyos szótagok különbségében fejeződik ki. Pl. PRESent = ajándék, preSENT = bemutat, ajándékoz.

3. Hangsúly hátulról a 2. szótagon

   Ez az -ic, -sion, -tion végű szavaknál fordul elő. Pl.: geoGRAPHic, teleVIsion, reveLAtion

 

És lehetne még sorolni..., de talán nem érdemes jobban belemerülni, mert mindegyik alól vannak kivételek, tehát óvatosan kell velük bánni.

Az említet szabályok hasznosak lehetnek, de nem helyettesítik az angol hanganyagok rendszeres használatát, a szavak hallott kiejtés utáni tanulását. Végül is a legjobb módszer hallás után megtanulni a szavakat, de persze, egy nyelvtanulónak sem jut ideje arra, hogy minden szó tanulását a szó meghallgatásával kezdje. Ilyenkor segíthet bennünket ez a három szabály.

Tehát használjuk a szabályokat, de hallgassunk minél több angol hanganyagot

és figyeljük a hangsúlyokat!

(Ha valakit érdekel még néhány szabály írjon egy kommentet, és akkor a következő bejegyzésben foglalkozom még velük.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr82648321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása