Angolra hangoló

Angol kiejtésről nyelvtanulóknak. Segítség angolul tanulóknak a kiejtésük fejlesztéshez. Ötletek, módszerek, ingyenes és vásárolható anyagok.

Friss topikok

angol kiejtés fejlesztő blog

2008.09.10. 16:59 zopar

Angol kiejtés: a hanglejtés 1

Címkék: ingyen angol beszéd angol tananyag hallás utáni értés angol tanulás angol oktatás angol kiejtés beszéd készség angol kiejtési angol hanglejtés angol

Az angol kiejtésben a hanglejtés ugyanúgy szerepet játszik, mint a magyarban. Ahogyan nem mindegy, hogy a szavakban melyik szótagot hangsúlyozzuk (mert a rossz hangsúlyokkal az értelmezést gátoljuk), úgy nem mindegy az sem, hogy egy mondatban melyik szavakat hangsúlyozzuk.

Minden mondtban vannak főbb, a mondat jelentését meghatározó szavak. A hallgató számára fontos, hogy ezeket a szavakat pontosan hallja, mert ezek segítik neki megérteni a mondatot, ha a mondat többi része nem hallható megfelelően. Ebből következik, hogy egy mondatban ezeket  a főbb szavakat kell hangsúlyozni. Az egyes mondatokban előfordulhat 3, 4, 5 vagy több ilyen hangsúlyozott szó is, de nem kapnak mind teljesen egyforma hangsúlyt. A hangsúlyozott szavak között mindíg van egy, amelyik nagyobb hangsúlyt kap a többinél. Ezt a legfontosabb szót nevezik információs fókusznak is. Az angolok a kötött szórend miatt hangmagasság változtatását, illetve a hanglejtést (, ami lehet emelkedő vagy ereszkedő) használják arra, hogy a hallgató figyelmét erre a szóra irányítsák.

Az információs fókusznál (, ami a mondat legfontosabb szava), vagy ennek a szónak a hangsúlyos szótagánál, a hanlejtés emelkedik, majd utána ereszkedik. A rövid mondatokban általában egy ilyen kitüntetett szó fordul elő. Ez a kiemelten hangsúlyos szó rendszerint a mondat végén van, vagy a mondat végéhez közel helyezkedik el (,de nem mindíg).

A következő oldal közepén található néhány mondat, ahol a megfelelő hangsúlyozást megfigyelhetjük, gyakorolhatjuk. A jelentést hordozó főbb szavak a vastagon szedettek,

az információs fókusz felett pedig egy vonalat is láthaunk. Lehet hallgatni és imételni a mondatokat. Csak rajta!

                                           KLIKK IDE

Ha nem sikerül egy mondatot értelmezni csak írj egy kommnetet, szívesen segítek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr19657457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása