Angolra hangoló

Angol kiejtésről nyelvtanulóknak. Segítség angolul tanulóknak a kiejtésük fejlesztéshez. Ötletek, módszerek, ingyenes és vásárolható anyagok.

Friss topikok

angol kiejtés fejlesztő blog

2008.10.13. 23:53 zopar

Angol kiejtés: az "r" hang

Címkék: ingyen angol beszéd angol tananyag hallás utáni értés angol tanulás angol oktatás angol kiejtés beszéd készség angol kiejtési angol

Az angol kiejtés standard British English változatában (vagyis abban, amelyet legtöbb helyen ma nálunk okatatnak és számonkérnek) az "r" betűvel jelölt hang furcsán viselkedik. A mi mindent kiolvasni igyekvő gyakorlatunk számára egészen idegen módon. Ahogy az előző bejegyzésben olvasható és hallható is volt, az angolok nem ejtenek hangot minden leírt betűhöz.  Nos, az "r" betűvel, hanggal egy kicsit bonyolultabb a helyzet.

Az "r" hangot alap esetben nem hallhatjuk a szavak, vagy szótagok végén. POntosabban akkor nem halljuk, ha nem következik más hang az "r" hang után, illetve ha mássalhangzó következik. Pl.: car, New York.

Ha az "r" hangot magánhangzó követi követi (a következő szótagban, vagy szóban) akkor az "r" hangot kiejtik. Pl.: propriety, drink, hear it

És még egy dolog. Ha egy szótag /ɑ:/, /ɔ:/, /ɜ:/, /ə/ vagy /eə/, /ɪə/, /ʊə/ hangzókra végződik és a szótagot magánhangzó követi, akkor az említett két szótag elején és végén az egymást követő két magánhangzó közé egy "r" hang ékelődik.

Pl.: Draw all the flowers. = Draw "r" all the flowers.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr31712621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása