Angolra hangoló

Angol kiejtésről nyelvtanulóknak. Segítség angolul tanulóknak a kiejtésük fejlesztéshez. Ötletek, módszerek, ingyenes és vásárolható anyagok.

Friss topikok

angol kiejtés fejlesztő blog

2008.09.29. 18:58 zopar

Angol kiejtés: Ne próbáljuk máshogy ejteni!

Címkék: ingyen angol beszéd angol tananyag hallás utáni értés angol tanulás angol oktatás angol kiejtés beszéd készség angol kiejtési angol

 

... avagy mi a különbség a liszt és a virág között?

 

A válasz egyszerű: sokminden, de az angol kiejtés szempontjából semmi.

Az angolul tanulóknak az egyik lenagyobb nehézség, hogy egy írásban látott szót legtöbbször számunkra teljesen váratlan módon ejtjük ki. Persze, aki már több éve tanul angolt, az "érez" valamit abból, hogyan is kellene kiejteni, de még így is elég bizonytaln a dolog.

Most, kedves olvasó, szeretnélek egy jó hírrel meglepni. Vannak szavak, amiket ugyanúgy ejtenek az angolok, bár különbözően írják őket. Ezekkel kapcsolatosan az a könnyebbségünk, hogy ha valaki az egyik szót ismeri akkor a másik kiejtését már nem kell megtanulnia. A nehézséget az okozhatja, ha mindenáron máshogy akarjuk ejteni őket, abból kiindulva, hogy mást látunk leírva. Ne hagyjuk magunkat becsapni!

Lássunk most ilyen, úgynevezett azonos hangalakú szavakat (angolul: homophones)! Próbáltam a gyakrabban használt szavak közül válogatni.

tale - tail

sun - son

pair - pear

caught -court

bare - bear

to - too - two

eight - ate

knight - night

aloud - allowed

sea - see

eye - I

know - no

knew - new

for - four

buy - by - bye

flower - flour

 

Hallgassuk meg és ismételjük az előző szópárokat, szóhármasokat!

Másoljuk őket az itt található szövegdobozba, katt a "SPEAK" gombra, majd hallgassuk és ismételjük! (Megjegyzés: Ha a Voice & language felirat után kiválasztjuk az Audrey - UK English feliratot, akkor Brit angolt fogunk hallani.)

Bemásolhatjuk egyben is az egész szöveget:

tale - tail - sun - son - pair - pear - caught - court - bare - bear - to - too - two - eight - ate - knight - night - aloud - allowed - sea - see - eye - I - know - no - knew - new - for - four - buy - by - bye - flower - flour

Néhány pár talán egészen megelepő az előzőek közül.

Ha találkoztatok már hasonló szópárokkal írjátok meg egy kommentben, hadd tanuljanak mások is belőle!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr27687790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása