Angolra hangoló

Angol kiejtésről nyelvtanulóknak. Segítség angolul tanulóknak a kiejtésük fejlesztéshez. Ötletek, módszerek, ingyenes és vásárolható anyagok.

Friss topikok

angol kiejtés fejlesztő blog

2008.10.02. 19:43 zopar

Angol kiejtés - vagy inkább ki nem ejtés

Címkék: ingyen angol beszéd angol tananyag hallás utáni értés angol tanulás angol oktatás angol kiejtés beszéd készség angol kiejtési angol

A magyartól az angol kiejtés abban is eltér, hogy előfordulnak olyan betűk a szavakban, amelyekhez nem kell kiejteni semmilyen hangot.

Ha az angol tanulásunk során inkább az írott anyagokat használjuk (vagyis inkább olvasás után próbáljuk meg elsajátítani a nyelvet) és csak kevés hanganyagot, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy ott is hangokat fogunk ejteni, ahol az angolok semmit sem ejtenek.

Ha hanganyagokat is rendszeresen használunk az angol tanuláshoz (vagyis van lehetőségünk egy-egy hanganyagot többször is meghallgatni), még akkor is nagy a valószínűsége, hogy elkövetjük az előbb említett hibát. Mi magyarok a hanganyag írott változatát olvasva hajlamosak vagyunk az angol szavak néma hangjait is kiejteni, akkor is ha a hanganyagban halljuk, hogy nem egészen így ejtik ki. Ez sajnos az anyanyelvünk hatása a nyelvtanulási folyamatra. Ezzel meg kell küzdenünk.

Lássunk most néhány olyan szót, amelyek néma hangokat tartalmaznak, és gyakoroljuk be a kiejtésüket!

A vastagon pirossal kiemelt betűkhöz nem ejtünk semmilyen hangot.

walk, listen, talk, hour, knock, knee, who, castle, sign, island

lamb, thumb, tomb, comb, bomber

guess, guest, guide, guarantee, guard

Hallgassuk meg a szavakat külön - külön és ismételjük őket!

Meghallgathajuk őket az előző bejegyzésben magadott oldalon is, de most szeretnék egy tisztább, pontosabb kiejtést nyújtó oldalt ajánlani. Az itt található beszédgenerátor amerikai angolt használ, tehát ha valaki ragaszkodik a brit angolhoz, akkor használja inkább az előző bejegyzésből elérhető oldalt.

Az oldalra érkezve a női arc grafika felett bal oldalon látható egy sárga hátterű négyzet. Ha innét a szöveget töröljük és helyére az előbb megadott szavakat, vagy sorokat másoljuk, akkor a READ NOW! gombra kattintva meghallgathatjuk őket.

Az oldal eléréséhez klikk IDE!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr97693028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása